19.7.16

Nuorten vaaligallup viestii muutoksesta

Valtion nuorisoasiain neuvottelukunta julkisti 14.7. gallupin, jota varten tuhannelta 18—29 -vuotiaalta kysyttiin, mitä puoluetta he aikovat äänestää ensi kevään kuntavaaleissa. Tulosten mukaan vain 59 prosenttia tiesi varmasti äänestävänsä tulevissa vaaleissa, kun taas viidennes jättäisi oikeutensa kokonaan käyttämättä. Vastaajista 21 prosenttia ei vielä osannut sanoa, äänestääkö vai ei.
Jos vaalien lopputulos määräytyisi pelkästään parikymppisten mielipiteiden mukaan, vihreät olisi ylivoimainen voittaja lähes neljänneksen äänisaaliillaan. Kristillisdemokraatit jäisivät sen sijaan pitelemään häntäpäätä 1,4 prosentin potilla. Ääripäiden väliin mahtuu monta suurta ja monta pientä, mutta kohtuullisen suuri yllättäjä löytyy heti kristillisten yläpuolelta: muut (3,4 %).
“Muihin” kuuluvat kaikki eduskunnan ulkopuoliset puolueet. Tämän joukon ylivoimaisesti suosituin ryhmittymä on Piraattipuolue. Ylen mielipidemittausten mukaan Piraattipuolueen kannatus on reilu puolet koko tästä luokasta. Nuorisoasiain neuvottelukunnan gallupin tuloksissa tämä tarkoittaisi lähes kahta prosenttia. Nuorten keskuudessa piraateille löytyy siis enemmän luottoa ja kysyntää kuin kristillisille!
On sanomattakin selvää, että nuorten mielestä maailma näyttää kovin erilaiselta tyypillisen demarin tai persun näkövinkkeliin verrattuna (näiden puolueiden vastaavat kannatuslukemat tässä gallupissa olivat 9,3 % ja 7,6 %). Tällaisia tuloksia ei voi eikä kannata sivuuttaa olankohautuksella, sillä tulevaisuus on meissä nuorissa. Voi jopa olla, että jatkossa “kolmesta suuresta” puhuminen jää täysin historiaan.
Huolestuttavan moni ei kuitenkaan syystä tai toisesta halua äänestää lainkaan. Toivon todella, että näihin lukemiin tulee muutos ensi kevääseen mennessä. Me nuoretkin voimme ja meidän myös pitää vaikuttaa. Muistakaa äänestää, ja muistakaa äänestää viisaasti.
Paavo Tertsunen, Piraattipuolue, Lappeenranta

(Julkaistu Etelä-Saimaassa 18.7.)

6 comments:

  1. Very interesting, wish to see much more like this.

    ReplyDelete
  2. I am a fan of reading to add insight to information.

    ReplyDelete
  3. I am visiting and following you. Thank you!!

    ReplyDelete
  4. Woah! I'm really enjoying the template/theme of this website.

    ReplyDelete
  5. This is very interesting, You’re an excessively skilled blogger

    ReplyDelete
  6. Also, I’ve shared your site in my social networks.

    ReplyDelete