30.8.16

Leikkauspolitiikan kaksinaamaisuudesta

Sipilän hallitus tunnetaan erityisesti leikkauspolitiikasta. Leikkausten tarvetta perustellaan usein sillä, että olemme eläneet yli varojemme. Yleisen fraasin mukaan kaikkien on osallistuttava talkoisiin ja nipistettävä omasta hyvinvoinnistaan yhteisen hyvän eteen.
En pyri kirjoituksellani ottamaan kantaa siihen, tulisiko tässä taloustilanteessa tehdä yli- vai alijäämäisiä budjetteja. Haluan sen sijaan kiinnittää huomiota ruohonjuuritasolle: mistä leikataan, ja mihin vastavuoroisesti investoidaan.
Tarkastellaan esimerkkinä lääkekorvauksia. Niitä aiotaan leikata 150 miljoonalla eurolla vuoden 2017 alusta.
Kuluvan vuoden alusta lääkekorvauksiin lisättiin 50 euron alkuomavastuu ja lääkekohtainen omavastuu korotettiin kolmesta eurosta 4,5 euroon. Vuositason säästöt valtiolle ovat pieniä, mutta köyhän sairastajan lompakkoon ne osuvat kipeästi. Jo pelkällä 50 euron alkuomavastuulla voisi ostaa täyden kassillisen ruokaa.
Samalla, kun lääkekorvauksista nipistetään, poliitikot puuhastelevat erilaisten investointien parissa.
Olli Rehn (kesk.) kertoi olevansa valmis antamaan taidemuseo Guggenheimille 40 miljoonaa euroa valtion varoja. Sanni Grahn-Laasonen (kok.) myönsi Tampereen jääkiekkokeskukselle ylimääräisen 14 miljoonan euron lisärahoituksen. Suoria yritystukia myönnetään vuosi vuodelta aiempaa enemmän. Aimopotin tätä tukirahaa ovat tottuneet saamaan esimerkiksi risteilyvarustamot.
Nykyisen hallituksen leikkauspolitiikkaa ei siis selvästikään sanele pakko.
Poliitikkojemme mielestä jääkiekkohallit ja taidemuseot vain ovat Suomen kilpailukyvyn ja tulevaisuuden kannalta niin tärkeitä investointeja, että niihin kannattaa sijoittaa julkisia varoja. Samaan aikaan leikataan hyvällä omatunnolla esimerkiksi niistä lääkekorvauksista, sillä no, me olemme eläneet yli varojemme.
Mikä on ihmisten terveyttä tai koulutusta parempi investointi? Minulle ei ole kovin montaa sellaista kohdetta tullut vielä vastaan. Tiedän kuitenkin, ettei sen nimi ala G-kirjaimella, eikä sitä johda Kalervo Kummola.

7 comments:

  1. This is the type of manual that needs to be given and not the random misinformation that’s at the other blogs.

    ReplyDelete
  2. I like what you guys are usually up too.

    ReplyDelete
  3. Keep up the good works guys I’ve included you guys to blogroll.

    ReplyDelete
  4. its really really fastidious piece of writing on building up new weblog.

    ReplyDelete
  5. A design like yours with a few simple adjustments would really make my blog shine.

    ReplyDelete
  6. Thanks for sharing this with so much of detailed information.

    ReplyDelete